KONSTVERK 2019

AMARA POR DIOS

GARAGET VID ORMINGE CENTRUM

BRF Edölandet i samarbete med Nacka kommun välkomnar Amara Por Dios att genom en målning förgylla bostadsrättsföreningens garage i Orminge.

Amara Por Dios
Amara Por Dios har efter fyra år i London nu återvänt till sin hemstad Stockholm. Med vibrerande färger och organiska former, mönster och ansikten har hon en stil som är svår att ta fel på. Por Dios inspireras av gamla kulturer och religiösa artefakter från hela världen. Med sprayburken som verktyg kommer hennes kreationer till liv genom muralmålningar och tavlor och hon har skapat verk runt om i världen.

ASTRID SYLWAN

FINNTORP

Nacka Energi och Nacka kommun bjuder tillsammans in konstnären Astrid Sylwan till att skapa ett färgstarkt konstverk på ett elhus, centralt beläget i Finntorp.
 
Astrid Sylwan
Astrid Sylwan föddes 1970 i Antwerpen, Belgien, men bor och är verksam i Stockholm. Hon tog sin examen i fri konst från konstfack 2005 och har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges främsta konstnärer. Hon arbetar framförallt med ett färgstarkt abstrakt och storskaligt måleri där röda, rosa och orangea färger ställs mot transparenta hinnor i grönt och havsblått. Sylwan har tilldelats flertalet prestigefyllda stipendier, har ställt ut över hela Norden och finns representerad på många museer i landet, bland annat Moderna museet, Statens konstråd och Malmö konstmuseum.

BKFOXX

JÄRLA SPORTHALL

Entreprenören Serneke har bjudit in den internationella konstnären BKFoxx att skapa en stor mural på Järla Sporthall.

BKFoxx
BKFoxx är en konstnär från New York som målar realistiska väggmålningar med sin sprayflaska som enda hjälpmedel. Hon börjar sina projekt med en idé eller ett koncept, skapar en scen och fotar av den för att därefter måla av fotot. Hennes fokus på offentlig konst är ett medvetet val, då hon anser att konst är viktigt för alla. Hon drivs av ärlighet, äkthet och respekt och vill genom sitt konstnärskap bidra till att göra världen till en bättre plats.

ELINA METSO

HELLASGÅRDEN

Nacka Kommun featuring Elina Metso vid Hellasgården (samarbete med Nacka Energi)

Elina Metso
Elina Metso är en muralmålare och illustratör baserad i Malmö. Hon började måla väggar 2014 och har sedan dess målat på platser runt om i landet. Hennes målningar speglar ofta färger, former eller historier från målningens direkta omgivning. Det är viktigt för henne att målningen ska knyta an till och vara platsspecifik.

FARID RUEDA

NACKA ISHALL

Nacka kommun presenterar: Den internationellt erkända konstnären Farid Rueda  målaren stor mural på Ishallen i Nacka.

Farid Rueda
Farid Rueda är en mexikansk gatukonstnär från staden Morelos. Han studerade vid den berömda konstskolan ENAP, Escuela Nacional de Artes Plásticas, men bestämde sig att hoppa av och satsa helhjärtat på sitt eget konstnärskap. Rueda är mest känd för sina muralmålningar och större verk där han använder olika typ av tekniker för att nå sina konstnärliga visioner. Han använder sig ofta av Mexikos kulturella arv men utan att det utvecklas till klichéer.  Rueda är inte bara gatukonstnär utan skapar även oljemålningar, använder vattenfärger och graveringar. Rueda är känd för att ständigt utveckla och ändra sitt uttryckssätt och berättar själv att han ogärna spenderar mer än fem dagar med ett verk då han lätt tröttnar och vill vidare till nästa idé.

IDAMARIA (EN BOLL)
& HOLEM

SICKLA KÖPKVARTER

Fastighetsägaren Atrium Ljungberg har bjudit in konstnärerna Holem & Idamaria till att skapa konst i Sickla köpkvarter.

Holem
Holem inledde sitt konstnärskap under tidigt 90-tal och utgick först ifrån bokstavsmotiv men började sedan måla karaktärer omkring bokstäverna som skapade en form av eget universum. Han har sedan dess organiserat flera internationella event för att lyfta streetart som konstform. I dag bor han i Stockholm där han har grundat plattformen Spray. Han arbetar även som grafisk designer, illustratör och projektledare.
Idamaria Holmqvist
Idamaria spenderar mesta delen av sin vakna tid till att skapa. Hon arbetar med allt från måleri, keramik till skulptering och låter den kreativa situation hon befinner sig i avgöra vad hon skapar. Hon strävar efter kreativitet utan gränser i sitt konstnärskap och brinner för ett skapande i alla dess former.

JARUS

ÄLTATUNNELN

Wallenstam featuring JARUS vid Ältatunneln.

Jarus
Jarus är en internationellt erkänd muralkonstnär från Kanada. Han har de senaste åtta åren arbetat i både Kanada och internationellt med att producera storskaliga porträtt och målningar på olika typer av väggar. Under en period studerade Jarus på Academy of Realist art i Toronto men han anser själv att hans främsta influenser är hans mormor och gatukonstkulturen. Med sin konst vill Jarus kommunicera en historia om den individuella själen och omvandlingen av ett samhälle. Med en kombination av akryl, latex och aerosolfärg skapar han representationer av de människor han möter och inspireras av på sina resor världen över.

JULIA RIO

TANDLÄKARLÄNGAN

Alm/Småa featuring Julia Rio at Tandläkarlängan

Julia Rio
Julia Rio är en mural-och gatukonstnär från Värmland som upptäckte sin passion för hantverk, färg och form vid 10 års ålder. Efter att ha satt upp sitt första virkade gatukonstverk i London år 2013 öppnades en ny port. Det textila översattes snabbt till geometriska och färgglada muraler. Hennes abstrakta kompositioner är en samling av mönster och symboler från resor, möten och platser och bjuder in dig till ett parallellt universum för dagdrömmare, en flykt från vardagen som ibland kan vara kämpig. År 2018 tog Julia examen på Konstfack och sprider nu sin konst runtom i världen. Julia ser gatorna som vårt gemensamma vardagsrum, en plats där vi alla ska känna oss trygga och inspirerade.

KASHINK

PUMPHUSET SICKLA

Nacka vatten och avfall har bjudit in konstnären Kashink att förgylla ett av pumphusen i Sickla.

Kashink
Kashink har varit verksam i 12 år och är bosatt i Paris. Med sin konst ifrågasätter hon estetiska koder, definitionen av identitet, konfronterar sociala normer och hyllar mångfalden i stort. Som ett socialt experiment målar hon varje dag en mustasch på sig själv för att skapa samtal med omgivningen om skönhet, könsidentitet, normer och frihet. Kashink beskriver själv sitt konstnärskap som konstant och att det sträcker sig från enorma muralmålningar till mindre ansiktsmålningar.

MAYA HAYUK

HENRIKSDALSMUREN

Nacka Kommun featuring MAYA HAYUK at Henriksdalsmuren.

Maya Hayuk
Maya Hayuk är en New York baserad gatukonstnär med en imponerande meritlista. Bland annat har hon synts på museum i New York, Los Angeles, Rio De Janeiro och Toronto. Hennes verk består av symmetriska kompositioner, invecklade mönster och frodiga färger. I sina verk refererar hon till populärkultur, abstraktion och avancerade tekniker. Maya Hayuk är en del av kollektivet Barnstormers och har själv kurerat flertalet utställningar.

NATALIA RAK

BOO FÖRSAMLING

Boo Församling har bjudit in Natalia Rak att förgylla deras församling i Orminge.

Natalia Rak
Natalia Raks konstnärskap utvecklades på den polska konstnärscenen 2011. Rak har en konstexamen med inriktning på grafisk konst från Academy of Fine Arts of Łódź. För några år sedan började hon med muralmålningar och gatukonst och skapade då större verk som täcker hela byggnader. Hennes verk har gått att se över hela Europa och hon varit med under några av världens mest prestigefyllda gatukonstfestivaler. Raks stil är levande och detaljerad och porträtterar drömlika och mystiska scener. Hennes verk ”Legend of gigants” utsågs till en av de topp fem mest intressanta muralverken 2013 tillsammans med bland annat Banksy och JR.

NELSON CEKIS

PARKERINGSHUSET I DANVIKSTULL

Ikano Bostad välkomnar Nelson Cekis till att göra en muralmålning på deras parkeringshus i Danvikstull.

Nelson Cekis
Nelson Cekis är en gatukonstnär från Chile.Hans karriär som visuell konstnär började på gatorna i hemstaden Santiago. Han började
måla muralmålningar 1992, när han fortfarande gick i skolan. Hans inspiration kom från New Yorks streetartkultur och från den chilenska politiska muralrörelsen under 70- och 80-talet. Under slutet av 90-talet hade Cekis konst blivit ledande inom den nya
generationens gatukonstnärer i Sydamerika. Cekis, som även är känd som Nelson Rivas, har deltagit vid flera offentliga
muralmålningsfestivaler, både i sitt hemland Chile men också i USA och flera andra länder. Cekis har även omnämnts som en av
de 50 mest inflytelserika gatukonstnärerna av den amerikanska gatukonstaktören Complex media.

OKUDA

STADSHUSET

Nacka Kommun featuring OKUDA vid Stadshuset Nacka 

Okuda
Konstnären Okuda San Miguel föddes i Santander, Spanien, och bor och är verksam i Madrid. Han har en konstexamen från Madrids Complutense University. Okudas unika och ikoniska konstnärsspråk är fyllt med färgfulla geometriska strukturer och mönster och går att se på gator och byggnader över hela världen. Okuda är mycket eftertraktad konstnär både i Spanien och internationellt. Okuda är kanske mest känd för sin förvandling av en övergiven spansk kyrka vid namn Kaos Temple, som blivit ett ikoniskt verk och ett exempel på samtida konst.

PETER BIRK

GÄDDVIKENS BUSSTATION

Nacka kommun bjuder in Peter Birk att måla och pryda en en mur på Kvarnholmen. 

Peter Birk
Peter Birk är född i Danmark och som elvaåring upptäckte han gatukonsten som han varit aktiv inom sedan dess. Streetartkulturen har influerat hela hans konstnärskap och mycket av det han gör, gör han för att ge tillbaka till gatukonsten. 2009 grundade Birk ett eget gatukonstgalleri och en tillhörande affär. Hans verk täcker ofta stora väggar och består av mycket färger, gärna med naturen eller skepp som motiv.

SHAI DAHAN

SALTSJÖBADEN CENTRUM

Nacka Kommun featuring Shai Dahan vid Saltismuren(Tippen) 

Shai Dahan
Shai Dahan är en amerikansk konstnär som nyligen flyttade från New York till Sverige. Bosatt i Borås har han fortsatt sitt arbete med målningar, teckningar, muralverk, illustrationer och skulpturer. Shai Dahan började som en gatukonstnär vid 14 års ålder då han bodde i Los Angeles, Kalifornien, och sedan dess har han alltid strävat efter att hitta nya sätt att skapa offentlig konst. Han har deltagit vid flera större gatukonstprojekt i USA och Europa och i Sverige grundade och kurerade han No Limit Street-Art festivalen. Shai Dahan har även haft egna utställningar i Göteborg, Stockholm och på Moderna museet i Borås. Han har även jobbat med prinsessan Sofia på Project Playground i Sydafrika..

STFI

ELVERKET

SSM featuring STFI vid Elverket

STFI
STFI är en självlärd muralkonstnär med mål att försvara mångkulturen. Hon har en utvecklad stil med referenser till chilensk politisk muralmålning. Hon använder sig av enkla figurer, tjocka strykningar och färgfyllningar och i sina verk representerar hon Latinamerika genom symboler så som kvinnofigurer och naturen. STFI Började sin karriär utomlands och har varit verksam i flera länder i Latinamerika. Detta har gjort hennes konstnärskap gränslöst då den är formad av många olika länder och kulturer.

WD (WILD DRAWING)

ELHUS 1 & 2

Nacka Energi featuring Wild Drawings vid Elhus 1 & Elhus 2 (Nacka C)

WD
WD, en förkortning för Wild Drawing, är född och uppvuxen på Bali i Indonesien och han är nu baserad I Aten, Grekland. Han har en konstexamen och har varit aktiv sedan år 2000. Sedan dess har han deltagit i gatukonstfestivaler I Asien, Europa och USA. WDs stil är influerad av hans sydostasiatiska ursprung och är lätt att känna igen. Med en rollerpensel skapar han muralmålningar och inspireras mycket av stället han valt att måla på. Hans verk är influerade och inspirerade av serier och grafiska noveller. WD älskar gatukonsten då det gör konst tillgängligt för alla och blir en symbol för yttrandefrihet.

VIDEOKAFFE

NACKA STADSHUS

Storstaden + Svea Fastigheter + NCC featuring Videokaffe vid Elverket

VIDEOKAFFE
Videokaffe är ett internationellt konstnärskollektiv som utforskar skärningspunkten mellan hantverk och modern teknik genom offentlig skulptur, utställningar, konst-residencies och länkar samman konstnärstudios över hela världen. Mellan utställningarna möts medlemmarna i Videokaffe regelbundet online genom att ansluta sina studios till varandra med hjälp av webbkameror och videoprojektorer. Genom denna process arbetar medlemmarna tillsammans som om de skulle vara på samma plats. Videokaffe försöker bygga broar mellan kulturer och samarbeta genom det universella konstspråket.